Atenție: acesta este un articol pentru persoanele cu îndoieli puternice pe care dorim să le rezolvăm! Să începem cu elementele de bază. Dacă nu sunteți sigur cum să răspundeți la întrebarea “care este diferența dintre Cloud hosting și cPanel?”, este timpul să vă acordați puțin timp pentru a aprofunda aspectele tehnice ale Cloud hosting și cPanel, precum și elementele de bază ale modului în care funcționează găzduirea web. Sunteți gata? Haideți să începem.

Ce este găzduirea și ce este cPanel

Să începem cu elementele de bază: un site web este alcătuit din fișiere. Aceste fișiere pot fi cod, grafică, animații, videoclipuri și așa mai departe. Pentru a putea avea și administra un site web, trebuie să aveți un loc unde să stocați aceste fișiere, astfel încât oamenii să le poată accesa pe internet. Așadar, la fel ca atunci când închiriezi o casă în care să locuiești, de obicei închiriezi un spațiu de găzduire web pentru fișierele site-ului tău.

Putem spune că cele două forme de găzduire web cele mai populare în ultimii ani sunt găzduirea în cloud și găzduirea cPanel.

Există sute de tehnologii și configurații diferite pentru găzduire, fiecare dintre ele fiind diferită și având avantaje și specificații diferite în funcție de cerințele pe care le are site-ul. Cu toate acestea, putem spune că cele două forme de găzduire web cele mai populare în ultimii ani sunt găzduirea în cloud și găzduirea cPanel. Dar care este diferența dintre aceste produse și care dintre ele se potrivește cel mai bine afacerii tale?

Găzduire în cloud

Pe lângă faptul că a devenit un termen de marketing extrem de popular, există un înțeles specific în spatele cuvântului “Cloud” și este relevant pentru a înțelege potențialul acestui mediu de găzduire. Cloud înseamnă că toate serviciile de găzduire web (DNS, mail, web, ftp, bază de date) sunt rulate pe mai multe servere în loc de un singur server tradițional. Avantajul? În cazul unei defecțiuni pe un server, aceasta nu provoacă întreruperi ale activității site-ului, deoarece acesta va fi gestionat de celelalte servere.

Pe lângă faptul că a devenit un termen de marketing extrem de popular, există un înțeles specific în spatele cuvântului “Cloud” și este relevant pentru a înțelege potențialul acestui mediu de găzduire.

Găzduire cPanel

Serviciul de găzduire web cPanel este bine cunoscut în industria de găzduire și a devenit, de-a lungul timpului, un instrument esențial pentru întreprinderi. În prezent, este cel mai popular panou de control de găzduire din lume și cel cu care majoritatea utilizatorilor sunt cel mai familiarizați.

cPanel este de obicei instalat pe un server de sine stătător și, deși este un instrument incontestabil de bun, înseamnă că toate serviciile sunt supuse eșecului în cazul în care serverul respectiv se defectează.

Cu toate acestea, în systemicPanel, aveți o autonomie de configurare completă și foarte puține limitări. Dar să mergem în ordine, începând cu ceea ce vedem în lateral: interfața.

cPanel este de obicei instalat pe un server de sine stătător și, deși este un instrument incontestabil de bun, înseamnă că toate serviciile sunt supuse eșecului în cazul în care serverul respectiv se defectează.

cPanel și Cloud Hosting în comparație

Deși interfața cu utilizatorul poate părea neimportantă, aceasta este prima diferență pe care majoritatea oamenilor o observă și primul pas în compararea panourilor de control ale celor două sisteme.

Un panou de control de găzduire în cloud poate avea o interfață de bază, curată sau complexă, care le permite utilizatorilor să își administreze site-ul web și alte caracteristici standard. În funcție de furnizor, acesta poate oferi sau nu mai multe elemente decât cele pe care le găsim în cPanel, dar acesta este un lucru care devine evident doar recent. Motivul se datorează faptului că mulți furnizori noi au intrat pe piață prin crearea propriilor panouri de control proprietare.

Panoul de control cPanel a suferit numeroase dezvoltări de-a lungul anilor: au fost adăugate funcții actualizate pentru a permite utilizatorilor să facă modificări printr-o interfață simplă, mai degrabă decât prin intermediul instrumentelor de configurare. Pentru utilizatorii care se bazează pe o interfață cu utilizatorul, cPanel va fi cea mai benefică alegere, atât în ceea ce privește simplitatea, cât și literatura de suport creată în legătură cu acesta.

Al doilea element de luat în considerare este infrastructura serverului.

Este important să cunoașteți diferența dintre modul în care funcționează Cloud și cPanel, astfel încât să puteți alege infrastructura potrivită pentru compania sau proiectul dumneavoastră. Serviciile de găzduire Cloud (PHP, servere web, baze de date, e-mail, DNS) rulează toate pe servere individuale, separate. Acest lucru înseamnă că există un grup de calculatoare dedicate susținerii aplicațiilor de server care sunt utilizate sau pot fi utilizate cu ușurință, fără timp de nefuncționare. Dacă vă găzduiți site-ul web pe un serviciu care nu este grupat și dacă serverul conectat la acel serviciu se blochează, site-ul dvs. va fi offline până când serverul este reparat și repornit.

Pe de altă parte, cPanel este găzduit de obicei pe un singur server, dar întotdeauna pe mașini extrem de robuste, care sunt supuse unei întrețineri constante. Toate serviciile (web, e-mail, baze de date, DNS) depind de acest server pentru a funcționa în fiecare minut din fiecare zi, reprezentând un singur punct de eșec. 

Concluzia este simplă: pentru simplitate și utilizare, utilizatorii individuali tind să folosească cPanel, în timp ce companiile care au servicii web importante care trebuie să funcționeze în mod constant se îndreaptă din ce în ce mai mult către găzduirea în cloud.

Postări din aceeași categorie: